Prefabrik ev deprem, konusunda en güvenli konut tiplerinden biridir. Tek katlı ve iki katlı olmak üzere onlarca farklı plan tipinde üretilebilen ve kullanışlı bir konut deneyimi sunan prefabrikler, özellikle deprem bölgelerinde sıklıkla tercih edilen yapılardır. Türkiye’de Marmara Bölgesi, İstanbul ve İzmir, risk bakımından en tehlikeli bölgeler arasında yer alır. Bunun ardından Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri gelir. Prefabrik evler, bu bölgelerde kullanıldığında fark yaratan özellikleriyle güvende olmanıza yardımcı olur. Prefabrik yapıların depreme dayanıklılığı ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Prefabrik Evler Depremde Ne Kadar Güvenli?
Prefabrik evler, hafif çelik taşıyıcı sistemleriyle depreme karşı en dayanıklı ve güvenli yapılardandır. Deprem anında çelik taşıyıcı sistem esneyebilir, bu esneme sayesinde ise yapı hasarsız bir şekilde yıkılmaktan korunabilir. Alçıpan materyalden üretilen duvarlar ve taş yünü adı verilen yalıtım malzemeleri, prefabrik evleri daha dayanıklı bir hâle getirir. Prefabrik yapılar, depreme dayanıklılık testlerinden de geçirilebilir. Bu testler sonucunda satın aldığınız evin deprem güvenliğini garanti altına alabilirsiniz. Prefabrik evler depreme karşı dayanıklı olsalar da bazı yapılarda kullanılan malzeme kalitesinin iyi olmaması deprem güvenliğini azaltabilir. Bu sebeple Hebo Yapı gibi Türkiye’nin lider markalarından birini tercih edebilir, 1.sınıf malzemenin kullanıldığı prefabrik konutunuzu hemen yaptırabilirsiniz.
Neden Prefabrik Ev Kullanılmalı?
Prefabrik evler, pratik kullanım alanlarına sahip olan ferah yapılardır. Tavan ve zemin mesafeleri 2.5 metre ila 3 metre arasında değişen prefabrikler, normal konutlara göre oldukça ekonomiktir. 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere çeşitli plan tipleri bulunan yapıların salon bölümleri bağımsız ya da Amerikan mutfak plan tipinde tasarlanır. Siz de plan tipini seçerek özgün bir prefabrik yapıya sahip olabilir, düşük maliyetle konut sahibi olabilirsiniz. Kaba inşaatı 5 gün içerisinde biten prefabrik evlerin elektrik ve su tesisatlarının yapılması ise 2 gün kadar sürer. Hızla sahip olabileceğiniz prefabrik yapınızı Hebo Yapı güvencesiyle satın alabilir, çevre dostu inşaat hizmetleriyle toz ya da çevre kirliliği olmadan ev sahibi olabilirsiniz.
Prefabrik Evlerin Depreme Karşı Dayanıklılığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Prefabrik evler, temelde depreme dayanıklı evlerdir. Ancak birinci derece deprem bölgeleri için çeşitli ek güçlendirme etkenleriyle depreme karşı daha dayanıklı ve güvenli bir hâle getirilebilir. Yapıların zemin bölümlerine deprem karşıtı raylı ve yaylı sistemler yaptırılabilir. Temel bölümü kazılmadan doğrudan yeryüzü üzerine kurulan prefabrik evler, 7.0 şiddetinde depremlere bile dayanıklıdır. 7.0 üzeri tehlikesi bulunan alanlarda bu raylı ve yaylı sistemlerden destek alınabilir. Prefabrik evlerin duvar panelleri fabrika ortamında güvenli bir şekilde kaliteli malzemelerle birlikte üretilir. Bu paneller montaj sahasına güvenle indirilir ve evin montajı profesyonel montaj ekibi tarafından yapılır. Malzemelerin kalitesi depreme dayanıklılık konusunda en önemli noktalardan biridir. Malzemeler birinci sınıf olduğunda depreme karşı güvenli hâle gelen yapılar, birden fazla kat kullanıldığında dahi emniyetlidir.
Deprem Bölgeleri İçin Prefabrik Ev Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Deprem bölgelerinde kısa aralıklarla sarsıntılar gerçekleşebilir ve bu sarsıntılar sonucunda psikolojiniz yıpranabilir. Deprem riski yüksek olan bölgelerde ek önlemler almanız önerilir. Ancak alacağınız basit önlemlerle kendinizi güvende hissedebilirsiniz. 7.0’ı aşabilecek depremlere karşı güvende olmak için alabileceğiniz önlemler şöyle;
- Sismik zemin kaplaması yaptırarak deprem anında yapının hareketlilik kazanmasını sağlayabilirsiniz. Kaplama, yeryüzü ile evin temel boşluğu arasındaki bölümde kayabilme imkânı oluşturur. Bu sayede deprem anında yapı hareket eder, sağa ve sola doğru kayma yöntemiyle depremden etkilenmez.
- Yaylı sistemler, depreme karşı alabileceğiniz önlemlerdendir. Amortisör adı verilen yaylar yapının zeminine yerleştirilir. Bu işlem sonucunda depremin yaratacağı sarsıntılar yaylanma yöntemiyle absorbe edilir. Depreme dayanıklı olan malzemelerle güçlendirilen yapı, bu yöntem sayesinde tam güvenli durumda olur.
- Raylı sistemler de depreme karşı kullanabileceğiniz güçlendirme tekniklerindendir. Raylı sistem, yapının zeminine yerleştirildiğinde deprem anında yapı hareket kabiliyeti kazanır. Bu hareketlenme sayesinde depremden etkilenmez. Siz de prefabrik konutunuza raylı sistem yaptırarak depremden korunmasını sağlayabilirsiniz.
- Deprem dayanıklılık testi depreme karşı alabileceğiniz önlem türlerindendir. Konutun inşa edilmesinin ardından deprem testi yaptırabilir, dayanıklılık seviyesini öğrenebilirsiniz. Yapının malzemeleri konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Hebo Yapı tarafından üretilen tüm prefabrik yapılar depreme karşı dayanıklıdır. Firma tercihi yaparken kullanılacak malzemeler konusunda bilgi almanız önerilir. Birinci sınıf malzeme ve işçilikle hayata geçen konutları tercih edebilir, güvenli bir yaşam sürebilirsiniz.
- Tek katlı evler, iki katlı konutlara göre her zaman daha güçlü ve dirençlidir. Deprem bölgesinde yaşayacaksanız tek katlı prefabrik evlere yönelebilirsiniz. Depreme dayanıklı prefabrik ev fiyatları hakkında bilgi almak için Hekim Holding ile iletişime geçebilirsiniz.
Prefabrik Evlerin Beklenen Ömrü Ne Kadardır?
Depreme dayanıklı prefabrik evler, yaklaşık 40-50 yıllık kullanım ömrü sunar. Bakım ve testleri yapıldığı sürece dayanıklılıkları yıllar boyu süren prefabrikler, elektrik ve su tesisatı gibi zamanla zarar görebilen sistemlerin değişimiyle güvenli bir kullanım süreci yaşatır. Bahçe bakımı, zemin bakımı, alçı ve boya bakımı gibi diğer bakım ve onarım çalışmaları da yapıldığında duvarların sağlamlığı ve estetik görüntüsü korunabilir.
Prefabrik Evlerin Ömrünü Etkileyen Ana Faktörler Nelerdir?
Prefabrik ev ve deprem koşulları ele alındığında ana faktörlerden birinin deprem olduğu söylenebilir. İkinci bir etken ise iklim koşullarıdır. Aşırı yağış, nem ve ısıya maruz kalan yapılarda zamanla küçük çaplı bozulmalar meydana gelebilir. Ortalama 40-50 yıl ömür biçilen prefabrik evler, onarım yapıldığında daha uzun ömürlü olabilir. Onarım çalışmaları düzenli yapıldığında evinizin sağlığını koruyabilir, uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.
İklim koşullarının yanı sıra kullanım biçimi de prefabrik evlerin ömrünü etkileyebilir. Evinizin kurulum aşaması tamamlandıktan sonra yapının zeminle uyumu, coğrafyayla uyumu gibi ana faktörleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin çok fazla yağış alan bir bölgede yaşıyorsanız bu bölgede ahşap kaplama gibi yağıştan etkilenen malzemelerin kullanımı önerilmez. Yağış alan bölgelerde nemden etkilenmeyen yapı elemanları kullanabilirsiniz.
Kullanım ömrünü etkileyen en büyük unsurlardan biri evin yapılışında kullanılan malzemelerin kalitesidir. Hebo Yapı gibi malzeme kalitesine önem veren ve güçlü malzemelerle yapılış sunan özel firmaları tercih ederek prefabrik konutunuzun uzun ömür sunmasını sağlayabilirsiniz.
İnşaat ve Montaj Kalitesinin Prefabrik Evlerin Ömrüne Etkisi
İnşaat ve montaj kalitesi prefabrik evlerin ömrünü etkileyen en önemli unsurdur. Kaliteli malzemeler profesyonel işçilik anlayışıyla birlikte uzun yıllar kullanılabilir. Kırk yılı aşkın bir süre kullanılabilen prefabrikleri yıpranmalardan korumak için rutin bakımlar yaptırabilirsiniz.
Prefabrik Evlerde Dış Cephe Kaplamalarının Önemi
Prefabrik deprem evleri yaptırırken dış cephenin kaplamaları büyük önem taşır. Dış cephe evin kullanımını ve ömrünü etkileyen önemli bir unsurdur. Bulunduğunuz coğrafyanın iklim koşullarına uyumlu bir dış cephe kaplaması seçerek evinizin uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Bu seçimi yapmadan önce yapı danışmanınızdan destek alabilir, dış cephe seçimini birlikte yapabilirsiniz.
Dış cephe kaplaması izolasyonu da etkileyen bir kaplamadır. Dış cephe kaplamasının hemen alt bölümüne taşyünü adı verilen kaplama yapılır. Bu kaplama türü sadece Hebo Yapı prefabriklerine özgüdür. Siz de evinizi Hebo Yapı projelerinden seçerek zamana meydan okuyan konutlara sahip olabilirsiniz.
Prefabrik Ev Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Beton evlerde yapılan çalışmadan daha farklı değildir. Evinizin kontrollerini rutin bir bakım sürecine yaymanız en sağlıklı yöntemdir. Yılda bir defa olmak üzere tüm konutu bakım işleminden geçirebilir, elektrik ve su tesisatlarının durumuna göre hareket edebilirsiniz. Bunun dışında evinizin diğer bölümlerinde de tadilat gerekebilir. Kapı ve pencerelerin bakımlarını yaptırarak yıllar içerisinde bozulan kısımlarını tamir ettirebilirsiniz.
Zamanla Prefabrik Evlerde Karşılaşılabilecek Sorunlar Nelerdir?
Uzun yıllar kullanımdan sonra evinizin çatısında da sızıntılar meydana gelebilir. Sızıntıları tamir ettirerek prefabrik evinizi koruyabilirsiniz. Normal konutlarda olduğu gibi prefabrik konutlarda da evlerde yaşanabilecek problemler oluşabilir. Bu gibi durumunda tamir ettirerek durumu telafi edebilirsiniz.